2013. október 20., vasárnap

Kis vadóc


Gondolhatod, hogy egy újabb elcsépelt blog, unott sorokkal, és nulla mondanivalóval. És lehet igazad is lesz....mégis abban hiszek, hogy valaki értelmet nyer majd a soraimba. Talán te is esélyt adsz nekem azzal, hogy elolvasod, és talán te is elgondolkozol majd, hogy itt ott igazam is lehet.

Mindannyiunkban él egyfajta bizonyosság, amely segít eldönteni, hogy valami hasznos-e számunkra vagy sem. Nevezhető ez akár belső hangnak is. Olvastam egyszer egy jó könyvet, ami éppen erről szól. Az emberben ott van az a kis belső hang, amit a könyv írója vadócnak nevez, és jogosan, hiszen a tetteid vezérlő hangja ő. 

Felteszek egy kérdést. Ugye volt már, hogy valamit megtettél, pedig igazából nem akartál? A vadóc a felelős ezért, mert ő az, aki hajt téged azért, hogy azt tedd, amivel utána nem bántasz meg másokat. A szeretet erkölcseit szolgálja. 

Mégis, ha ez így van...miért van az, hogy sokan ellent mondanak a kis vadócnak, saját kényelmük érdekében, és önzőségük elvakítja, és előzékenyen a könnyebbik utat választják. Mennyire ki nem állom az ilyen embert. Tudom, ezt kérdeztem feljebb, hogy tettél-e már olyat amit nem akartál...de igenis kell néha tegyél olyat amit nem akarsz, mert az ember nem lehet önző, és csökönyös. Nem ülhetsz egész nap a Tv előtt, ha egyszer a barátodnak szerelmi bánata van és szüksége van rád. Nem veszel egy századik felsőt az utolsó pénzedből, amikor tudod, hogy azután való nap anyukád születésnapja van. Ha egyszer rendetlen a lakás, takarítani kell, akkor is ha nem akarok. Nem így van? Érdemes elgondolkozni azon, hogy az ember saját érdekeit szolgálva megbánt olyanokat, akik arra a kis vadócra hallgatnak magukba, és mindig ott állnak melletted ha szükség van. 

Nem lehet száműzni a vadócot, inkább érdemesebb átadni neki az irányítást. Módodban áll nemet, vagy akár igent mondani valamire, csak előtte le kell tárgyalni, azzal a belső hanggal, és végig futni azon, hogy a döntésem vajon hatással van e másra vagy nem. 

Egy bölcs idézettel búcsúzom mára: " Arra nem veheted rá magad, hogy érezd, amit nem érzel. De arra igen, hogy helyesen cselekedj az érzéseid ellenére. "



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése